fbpx
Skip to main content

2024.02.21 Επιστολή ΛΣΑ προς Φορείς και Επαγγελματικά Επιμελητήρια: ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ-ΜΕΛΗ ΣΑΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΤΙΣ ΑΜΕΣΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΣΑΣ

Για να κατεβάσετε την επιστολή σε μορφή .pdf πατήστε εδώ.

Προς:

Φορείς και Επαγγελματικά Επιμελητήρια

21 Φεβρουαρίου 2024

  ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ-ΜΕΛΗ ΣΑΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΤΙΣ ΑΜΕΣΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΣΑΣ

Κύριοι,

Σε συνέχεια της από 12/02/2024 ενημερωτικής ανακοίνωσής μας για την φοροεπιβάρυνση των επιχειρήσεων -μελών σας κατόπιν των αποφάσεων «κλειδώματος» της δήλωσης ΦΠΑ, επανερχόμαστε - καθόσον οι εξελίξεις το απαιτούν – κρούοντας των κώδωνα του κινδύνου.

1) Σε συνέχεια της εγκυκλίου Ε.2010/2024 τα μέλη σας που διενεργούν χονδρικές και λιανικές πωλήσεις, διασυνδέοντας το pos με ΦΗΜ/ΦΤΜ, θα καλούνται, σε περίπτωση χονδρικής συναλλαγής και εξόφλησης μέσω pos, να εκδίδουν «πλασματικό» παραστατικό λιανικής, κατόπιν έκδοση πιστωτικού της και τελικά την έκδοση παραστατικού χονδρικής συναλλαγής (τιμολόγιο)! Δηλαδή, σύμφωνα με την εγκύκλιο, η αγορά οδηγείται σε έκδοση πολλαπλών παραστατικών για την απεικόνιση μίας και μόνο συναλλαγής!

Η ανωτέρω διαδικασία θα απαιτηθεί λόγω της διασύνδεσης του pos με ΦΗΜ/ΦΤΜ. Για την αποφυγή της έκδοσης πολλαπλών παραστατικών τα μέλη σας εικάζουμε ότι θα αναγκαστούν να προμηθευτούν πρόσθετο pos αποκλειστικά για τις συναλλαγές χονδρικής.

2) Η καταληκτική ημερομηνία αναβάθμισης και διασύνδεσης των pos με ΦΗΜ/ΦΤΜ παραμένει η 29/02/2024 και σύμφωνα με πληροφόρηση από τις εταιρείες διάθεσης pos., δεν πρόκειται να επιτευχθεί η επικοινωνία κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα, λόγω αδυναμίας διασύνδεσης και συνάφειας των πρωτοκόλλων των λογισμικών.

Σημειώνουμε ότι με τροπολογία στη Βουλή αναμένονται τα πρόστιμα μη διασύνδεσης (στον ν.4987/2022).

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:

  • Την ενημέρωση των μελών σας ότι όλα τα ανωτέρω δεν αφορούν με κανέναν τρόπο  εργασία του λογιστικού γραφείου. Για την αναβάθμιση και τη διασύνδεση των pos αρμόδιες είναι οι εταιρείες από τις οποίες τα μέλη σας έχουν προμηθευτεί τους μηχανισμούς.
  • Σχετικά με τα πρόστιμα για τη μη διασύνδεση: Προτείνουμε να ενημερώσετε τα μέλη σας για την ανάγκη λήψης έγγραφης απάντησης από τον προμηθευτή τους (μέσω email) για τους λόγους μη δυνατότητας αναβάθμισης και διασύνδεσης των pos με ΦΗΜ/ΦΤΜ, ώστε να είναι σε θέση να αποδείξουν ότι η αδυναμία διασύνδεσης δεν αποτελεί δική τους ευθύνη.
  • Για την αποφυγή προμήθειας τυχόν πρόσθετης συσκευής pos και συνάμα επιπλέον κόστους στις επιχειρήσεις, μπορείτε να αιτηθείτε την αποσύνδεση των χονδρικών συναλλαγών από τη διασύνδεση.

 

Στη διάθεσή σας!

Για τον Λ.Σ.Α.,

Ο Πρόεδρος Πόλυγγερ Μιχάλης
Η Γεν. Γραμματέας Χατζηαγγελίδη Μαρία
Η Αντιπρόεδρος Γεράγγελου Αλεξάνδρα
Ο Ταμίας & Γ.Δ. Μπουλούκος Χρήστος
Το Μέλος Τζέμος Βασίλειος
Ο Γ.Δ. Διβάρης Χαράλαμπος

 

 

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.