Η δημοσιότητα των οικονομικών καταστάσεων των επιχειρήσεων στο Γ.Ε.ΜΗ.
Εντός του μηνός Σεπτεμβρίου εκπνέει μετά τις από πέρυσι νομοθετημένες αλλαγές, οι οποίες ισχύουν πλέον από φέτος, η προθεσμία για τη σύγκληση των αρμοδίων οργάνων για την έγκριση των οικονομικών καταστάσεων των εταιρειών και για την υποβολή στο ΓΕΜΗ των αναγκαίων ανάλογα με τη μορφή και το μέγεθος κάθε εταιρείας στοιχείων.
Συγκεκριμένα με το άρθρο 4 του Ν 4403/2016 ορίστηκε ως καταληκτική ημερομηνία σύγκλησης των αρμοδίων ανά μορφή εταιρείας οργάνων η 10η ημερολογιακή ημέρα από τη λήξη της χρήσης, δηλαδή για εφέτος η 10η Σεπτεμβρίου 2017 εφόσον η χρήση έληξε την 31/12/2016.
Εντός 20 ημερών από την ημερομηνία έγκρισης των οικονομικών καταστάσεων θα πρέπει τα απαιτούμενα εκ του νόμου στοιχεία να υποβληθούν και στο ΓΕΜΗ. Δηλαδή η υποβολή θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι την 30/9/2017. Προσοχή, η ημερομηνία αυτή ισχύει μόνο εφόσον η ημερομηνία σύγκλησης της Γ.Σ. είναι η 10/9. Σε διαφορετική περίπτωση ισχύει το 20ήμερο από την ημερομηνία έγκρισης των καταστάσεων.
Η 30/9/2017 είναι η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των οικονομικών καταστάσεων και των Ο.Ε. ή Ε.Ε. στις οποίες όλοι οι άμεσοι ή έμμεσοι εταίροι έχουν περιορισμένη ευθύνη λόγω του ότι είναι είτε νομικά πρόσωπα.
Επισημαίνεται ότι πλέον το σύνολο των οικονομικών καταστάσεων υποβάλλεται μετά την έγκρισή τους από τη γενική συνέλευση. Το μοναδικό στοιχείο που υποβάλλεται πριν τη γενική συνέλευση (20 ημέρες πριν) είναι η πρόσκληση των μετόχων σε γενική συνέλευση εφόσον συντρέχει λόγος και σχετική υποχρέωση.
Όσον αφορά τις καταστάσεις που συντάσσονται ή δημοσιεύονται, εξαρτώνται από τη μορφή και το μέγεθος της οντότητας.
Έτσι οι πολύ μικρές οντότητες συντάσσουν και υποβάλλουν (με εξαίρεση από την υποχρέωση υποβολής αλλά όχι και της σύνταξης, των οντοτήτων της παρ.2-γ του άρθρου 1 των ΕΛΠ δηλαδή Ο.Ε., Ε.Ε. κλπ.) τα εξής:
- Ισολογισμό (αναλυτικό ή συνοπτικό).
- Κατάσταση αποτελεσμάτων (αναλυτική ή συνοπτική).
- Προσάρτημα.
Οι μικρές οντότητες συντάσσουν και υποβάλλουν:
- Ισολογισμό.
- Κατάσταση αποτελεσμάτων.
- Προσάρτημα.
- Έκθεση διαχείρισης (οι Α.Ε.-Ε.Π.Ε. ή Ι.Κ.Ε.)
Οι μεσαίες οντότητες:
- Ισολογισμό.
- Κατάσταση αποτελεσμάτων.
- Κατάσταση μεταβολών καθαρής θέσης.
- Προσάρτημα.
- Έκθεση διαχείρισης.
- Έκθεση ελεγκτών.
Οι μεγάλες οντότητες:
- Ισολογισμό.
- Κατάσταση αποτελεσμάτων.
- Κατάσταση μεταβολών καθαρής θέσης.
- Κατάσταση χρηματοροών.
- Προσάρτημα.
- Έκθεση διαχείρισης.
- Έκθεση ελεγκτών.
Κατά περίπτωση σε ειδικές περιπτώσεις μπορεί να απαιτείται επιπλέον η υποβολή έκθεσης μη χρηματοοικονομικής πληροφόρησης, δήλωση εταιρικής διακυβέρνησης για τις εισηγμένες σε χρηματαγορές οντότητες και η σχετική έκθεση πληρωμών προς Κυβερνήσεις όπου από την κείμενη νομοθεσία απαιτείται.
Όσον αφορά τις οντότητες της παρ. 2-γ του άρθρου 1 των ΕΛΠ με την εξαίρεση εκείνων που συμμετέχουν αποκλειστικά νομικά πρόσωπα, το μόνο υποβαλλόμενο στοιχείο είναι το αποδεικτικό φορολογικής δήλωσης. Η προθεσμία για την υποβολή του παραπάνω στοιχείου είναι εντός 2 μηνών από την υποβολή της φορολογικής δήλωσης, με ταυτόχρονη καταβολή των προβλεπόμενων τελών.
Υπενθυμίζεται τέλος ότι ως προς το τεχνικό κομμάτι της χρήσης της ηλεκτρονικής υπηρεσίας του ΓΕΜΗ αναλυτικές οδηγίες αναζητά ο ενδιαφερόμενος στο σύνδεσμο:
https://services.businessportal.gr/resources/manuals/manualBusiness.pdf
Βαγγέλης Μιχελινάκης,
Σύμβουλος επιχειρήσεων, Λογιστής Φοροτεχνικός
Πηγή: epixeirisi.gr