Skip to main content

Ερώτημα: Στα μπόνους που διανέμονται από τα κέρδη εταιρείας σε στελέχη της, ως τι αμοιβές θεωρούνται και πως φορολογούνται;

Ερώτημα: Ναυτιλιακή εταιρία προκειται να δώσει bonus στους υπαλλήλους της .

θα ηθελα να ρωτήσω τι ισχύει σχετικά με την φορολόγηση των bonus.θα συμπεριληφθεί το ποσό του bonus μαζί με τις τακτικές αποδοχές και θα φορολογηθεί και αυτό μαζί με το συνολικό εισόδημα βασει της κλίμακας η θα φορολογηθεί ξεχωριστα ως έκτακτη αμοιβή με 20% ?.Γενικά τι ισχύει φορολογικά? Παρακαλώ για την άμεση απαντησή σας


Συνοπτική Απάντηση

Στα μπόνους που διανέμονται από τα κέρδη εταιρείας σε στελέχη της, θεωρούνται ως μερίσματα και φορολογούνται με συντελεστή 15% και εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης

Πλήρης Απάντηση

 Σύμφωνα με το με αριθμό πρωτ. Δ12Γ 1061892 ΕΞ 2014/14.4.2014 έγγραφο της Γ.Γ.Δ.Ε. με θέμα «Περί καταβολής φόρου 10% στις έκτακτες αμοιβές (BONUS) και απαλλαγή αυτών από ασφαλιστικές εισφορές», ορίζεται μεταξύ των άλλων ότι:

«2. Ο ίδιος φόρος δέκα τοις εκατό (10%) επιβάλλεται και στα κέρδη που διανέμουν οι ως άνω εταιρείες, με τη μορφή εκτάκτων αμοιβών και ποσοστών (bonus) σε μέλη του Δ.Σ., σε διευθυντές και σε στελέχη αυτών, επιπλέον των μισθών.

3. Στην ίδια παράγραφο προβλέπεται ότι με την φορολόγηση αυτή με δέκα τοις εκατό (10%) εξαντλείται κάθε φορολογική υποχρέωση του δικαιούχου, μετόχου ή εταίρου των ως άνω επιχειρήσεων, φυσικού προσώπου, για το εισόδημα που αποκτά με τη μορφή διανομής καθαρών κερδών ή μερισμάτων, ή έκτακτων αμοιβών και ποσοστών (bonus) εξαιρουμένου από οποιονδήποτε άλλο φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση, είτε απευθείας είτε από εταιρείες χαρτοφυλακίου, ανεξαρτήτως του αριθμού των εταιρειών χαρτοφυλακίου που παρεμβάλλονται μεταξύ της επιχείρησης και του τελικού μετόχου ή εταίρου» (Σήμερα 15% σύμφωνα με το άρθρο 40 του Ν. 4172/2013 περί Κ.Φ.Ε.)

    Σύμφωνα με το άρθρο 36 του Ν. 4172/2013 περί Κ.Φ.Ε. σχετικά με τα μερίσματα, ορίζεται ότι:

«1. Ο όρος «μερίσματα» σημαίνει το εισόδημα που προκύπτει από μετοχές, ιδρυτικούς τίτλους, ή άλλα δικαιώματα συμμετοχής σε κέρδη τα οποία δεν αποτελούν απαιτήσεις από οφειλές (χρέη), καθώς και το εισόδημα από άλλα εταιρικά δικαιώματα, στα οποία περιλαμβάνονται τα μερίδια, οι μερίδες συμπεριλαμβανομένων των προμερισμάτων και μαθηματικών αποθεματικών, οι συμμετοχές σε κέρδη προσωπικών επιχειρήσεων, οι διανομές των κερδών από κάθε είδους νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, καθώς και κάθε άλλο συναφές διανεμόμενο ποσό».

    Περαιτέρω και σε περίπτωση που το Bonus χορηγηθούν πριν την εξαγωγή αποτελέσματος από την επιχείρηση:

    Σύμφωνα με το άρθρο 12 του Ν.4172/2013 περί Κ.Φ.Ε., σχετικά με το εισόδημα από μισθωτή εργασία, ορίζεται ότι το ακαθάριστο εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις περιλαμβάνει τα πάσης φύσεως εισοδήματα σε χρήμα ή σε είδος που αποκτώνται στο πλαίσιο υφιστάμενης, παρελθούσας ή μελλοντικής εργασιακής σχέσης.

    Ως ακαθάριστα εισοδήματα από μισθωτή εργασία και συντάξεις θεωρούνται τα εξής:  α) ημερομίσθιο, μισθός, επίδομα αδείας, επίδομα ασθενείας, επίδομα εορτών, αποζημίωση μη ληφθείσας άδειας, αμοιβές, προμήθειες, επιμίσθια και φιλοδωρήματα,..

η) κάθε άλλη παροχή που εισπράττεται έναντι υφιστάμενης, παρελθούσας ή μελλοντικής εργασιακής σχέσης.

    Με την ΠΟΛ.1104/2014 διευκρινίσθηκε  ότι, στους αμειβόμενους με μηνιαίο εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις συμπεριλαμβανομένων και των εφάπαξ παροχών που   συνεντέλλονται  με τις τακτικές αποδοχές, στους αμειβόμενους με ημερομίσθιο, οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες με σχέση μίσθωσης εργασίας πάνω από ένα έτος στον ίδιο εργοδότη ή με σχέση μίσθωσης εργασίας αορίστου χρόνου, προβαίνουν σε παρακράτηση φόρου με βάση την κλίμακα της παρ. 1 του άρθρου 15 και τις μειώσεις φόρου του άρθρου 16 του ίδιου νόμου μετά από προηγούμενη αναγωγή του μηνιαίου εισοδήματος σε ετήσιο. Στην έννοια του μηνιαίου καθαρού εισοδήματος περιλαμβάνονται οι αποδοχές που  συνεντέλλονται  (δηλαδή συνεκκαθαρίζονται) μαζί, σε μία μισθοδοτική κατάσταση. Τέτοια ποσά είναι οποιεσδήποτε άλλες αμοιβές της ίδιας περιόδου, όπως επιδόματα, που καταβάλλονται τακτικά συνεκκαθαριζόμενα με την ίδια μισθοδοτική κατάσταση με το μισθό (ΠΟΛ.1072/2015).

    Στην ίδια εγκύκλιο και σε ερμηνεία των διατάξεων της παρ. 3 του άρθρου 60 του ΚΦΕ, αναφέρεται ότι στις καθαρές αμοιβές για υπερωριακή εργασία, επιχορηγήσεις, επιδόματα, καθώς και στις κάθε άλλου είδους, πρόσθετες αμοιβές ή εφάπαξ παροχές, οι οποίες δεν συμπεριλαμβάνονται στις τακτικές αποδοχές, ο παρακρατούμενος φόρος υπολογίζεται με συντελεστή 20% στο καταβαλλόμενο ποσό των ανωτέρω αμοιβών, σύμφωνα με όσα ορίζονται από τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 60 του Ν.4172/2013.  

    Συνεπώς, η φορολογική μεταχείριση των επιδομάτων (bonus) κρίνεται   από το είδος της παροχής (π.χ. ως πριμ παραγωγικότητας) που συν εκκαθαρίζεται με τις τακτικές αποδοχές της ιδίας περιόδου και διενεργείται παρακράτηση φόρου με την παρ. 1 του άρθρου 15 του ΚΦΕ ή ως άλλη εφάπαξ παροχή για την οποία διενεργείται παρακράτηση φόρου 20%, χωρίς βέβαια εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης.

    Στις  αμοιβές bonus που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι και αφορούν την επιβράβευση της εργασίας τους ή την επίτευξη στόχων, οι οποίες    δεν   συμπεριλαμβάνονται στις τακτικές αποδοχές, διενεργείται παρακράτηση φόρου 20% σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 60 του Ν. 4172/2013. Οι δικαιούχοι της αμοιβής δηλώνουν τα ποσά αυτά στην   ετήσια δήλωση φορολογίας προκειμένου να  φορολογηθούν με την κλίμακα του άρθρου 15 παρ. 1 του Ν.4172/2013.

Πηγή: e-forologia.gr

Εγγραφείτε στο newsletter του
Λογιστικού Συλλόγου Αθηνών